Czekolada znana jest każdemu. Daje nam poczucie błogości i słodyczy, które ogarnia nasze ciało po zjedzeniu tego produktu. Czekolada poprawia samopoczucie. A czy połączenie słodkiej czekolady z konopiami jest dobrym pomysłem? Przemysł spożywczy już od pewnego czasu wprowadził na rynek produkty z dodatkiem konopi: białko, pasty konopne, ciasteczka, herbaty. Przyjrzyjmy się teraz czekoladzie z konopi. Jakie może mieć działanie i czy w ogóle warto ją jeść?
Po co stworzono czekoladę z marihuaną?
Odpowiedź na to pytanie wydaje się być oczywista – dla przyjemności.
Zacznijmy od tego. Jak działa zwykła czekolada?
Czekolada zawiera wiele cennych związków – np. polifenole, węglowodany, magnez, żelazo, flawonoidy czy np. fenylotylaminę (z grupy endorfin).
Jedzenie czekolady, a są na to naukowe dowody, poprawia funkcjonowanie organizmu i wbrew wielu opiniom, wykazuje szereg pozytywnych właściwości. Jakich?
- przeciwzakrzepowe,
- przeciwzapalne,
- poprawiające nastrój,
- redukujące zmęczenie i ospałość,
- poprawiające koncentrację,
- zapobiegające chorobom układu krążenia, itd.
Kto by pomyślał, że owiana złą sławą czekolada może dać nam aż tyle korzyści zdrowotnych. Oczywiście, jak we wszystkim, trzeba zachować umiar w jedzeniu czekolady, dietetycy są zdania, że dwie kostki gorzkiej czekolady to idealna dzienna porcją.
Ale kto, z ręką na sercu, może poprzestać na dwóch kostkach.
Po co stworzono czekoladę z marihuaną?
Marihuana jest nielegalna, zatem oficjalnie nie znajdziemy w sklepach produktów z jej udziałem. Oficjalnie możliwa do spożywania jest jedynie czekolada z tzw. medyczną marihuanę, czyli suszem dostępnym wyłącznie na receptę – jest to specjalna terapia konopiami. I w takim przypadku możemy wykorzystać prozdrowotny potencjał kannabinoidów zawartych w takim preparacie.
Druga kwestia – amatorzy marihuany, po zdobyciu jej, samodzielnie robią czekoladę, by spróbować innej formy zażywania suszu. Jest to jednak nielegalne.
Z jakich konopi można zrobić czekoladę?
Rodzina roślin konopiowatych dzieli się na trzy gatunki (siewne, indyjskie i dzikie). Nas interesują wyłącznie konopie siewne i indyjskie, dzikie nie są przedmiotem wielu badań czy możliwości wykorzystania.
- Czekoladę możemy zrobić z wykorzystaniem konopi siewnych – będzie to tzw. czekolada CBD – gdzie głównym składnikiem jest kannabidiol (CBD) o wielu prozdrowotnych właściwościach. Czekolada ta jest legalna, ponieważ zgodnie z polskim prawem legalna jest uprawa konopi siewnych.
- Czekolada z marihuany to produkt zawierający susz pozyskany z konopi indyjskich, które są nielegalne. Konopie indyjskie zawierają wysoki poziom psychoaktywnego związku THC. Czy jest go dużo w czekoladzie? O tym więcej tutaj: https://hemplo.pl/
Czekolada z marihuaną – po co ją jeść?
Wiemy już, że czekoladę warto jeść. Pytanie, po co jeść czekoladę z marihuaną? Konopie to źródło wielu cennych związków, część z nich wykazuje działanie prozdrowotne. Zatem łączenie czekolady i konopi może dać nam ciekawy efekt. Rozgraniczyć trzeba tylko dwie kwestie – wspomniany powyżej podział konopi. Jedzenie czekolady konopnej CBD ma swoje uzasadnienie „zdrowotne”.
Logiczny jest tok rozumowania, że ludzie jedzą czekoladę z marihuaną w celu uzyskania odurzenia, relaksu czy tzw. haju. Ale czy możliwe są takie doznania w przypadku tej czekolady? To już inny temat i pytanie, ile THC będzie w czekoladzie?
Czy czekolada z konopi zawiera THC?
Czekolada CBD nie będzie miała działania psychoaktywnego, ponieważ konopie siewne zawierają THC w śladowych ilościach (poniżej 0,2%).
Ale co z czekoladą z dodatkiem marihuany?
Badania prowadzone w tym temacie wykazały, że określenie poziomu THC w połączeniu z czekoladą jest problematyczne i może być obarczone błędem. Jeden ze składników czekolady zakłóca odczyt parametrów THC. Do tej pory nie wiadomo, co to za składnik. Analizy wykazały, że im mniej czekolady w badanych próbkach, tym więcej było THC.
„Kiedy w fiolce z próbką mieliśmy mniej czekolady z naparem z konopi, powiedzmy 1 gram, uzyskaliśmy wyższą moc THC i bardziej precyzyjne wartości niż gdy mieliśmy 2 gramy tej samej czekolady z naparem w fiolce”, mówi Dawson. „To jest sprzeczne z tym, co uważam za podstawową statystyczną reprezentację próbek, gdzie można by założyć, że im więcej masz próbki, tym bardziej jest ona reprezentatywna dla całości”. Wyniki te sugerowały, że jakiś inny składnik czekolady — efekt matrycy — tłumił sygnał dla Δ9-THC”
ACS – Chemistry for Life – Chocolate muddles cannabis potency testing – sierpień 2019
Jak zrobić czekoladę z konopi – przepis
Przepis na zrobienie konopnej czekolady nie jest skomplikowany.
Potrzebujesz:
susz CBD / susz (marihuanę) 3-5 g
gorzka czekolada 100 g
miska
rondel
foremka
Przygotowanie:
Susz należy wcześniej poddać podgrzaniu (dekarboksylacji) – susz rozłożony na blaszce pieczemy w piekarniku ok. 40-45 min. Czekoladę należy rozpuścić, nie przypalając jej. Najlepiej zrobić to umieszczając miskę z czekoladą na rondlu z gotującą się wodą.
Zdekarboksylowany susz mielimy, dodajemy do czekolady, delikatnie mieszamy. Rozlewamy czekoladę do foremki/foremek i odstawiamy do lodówki. Czekolada gotowa!
Badania nad marihuaną i czekoladą
Kwestię połączenia czekolady i marihuany przedstawiliśmy w poprzednich akapitach. Pomimo bliżej nieokreślonej wartości THC w czekoladzie bezsprzecznie ma ona jakieś zalety: wykazuje działanie odprężające, poprawia nastrój, potęguje działanie wielu innych kannabinoidów znajdujących się w marihuanie.
Czy czekolada z marihuaną jest legalna?
Nie – zgodnie z obowiązującym prawem uprawa konopi indyjskich i wytwarzane z nich produkty są nielegalne.
Więcej na ten temat znajdziesz w Ustawie o Przeciwdziałaniu Narkomanii – https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20120000124/T/D20120124L.pdf
Czekolada z konopi siewnych CBD – korzyści spożywania
Jak wspominaliśmy powyżej, czekoladę możemy wykonać z dodatkiem legalnych konopi siewnych – bogatych w CBD. Przepis znajdziesz powyżej. Taki słodki deser z powodzeniem przygotujesz samodzielnie w domu.
https://hemplo.pl/marihuana/przepisy-i-dania/czekolada-z-medyczna-marihuana/
Zastanawiasz się, jakie zalety będzie miała taka konopna czekolada? Całkiem sporo:
- będzie przekąską dodającą energii,
- zregeneruje organizm,
- wpłynie relaksująco,
- zapobiega chorobom układu krążenia,
- poprawi odporność organizmu,
- wykazuje działanie przeciwzapalne, itp.
Pamiętaj – spożywanie czekolady w nadmiarze zaszkodzi i będzie miało negatywne skutki dla organizmu (np. otyłość).
Czekolada CBD to ciekawy sposób na połączenie dobroczynnego działania czekolady i konopi. Wybieraj czekoladę dobrej jakości, najlepiej gorzką, z dużą zawartością masy kakaowej.
Czekolada konopna – bezpieczeństwo stosowania i wpływ na zdrowie
Jeżeli myślimy o czekoladzie zrobionej z dodatkiem suszu z konopi siewnych, to jest ona bezpiecznym produktem – konopie siewne i zawarty w nich CBD odznaczają się bardzo dobrym profilem bezpieczeństwa. Przy rozsądnym dawkowaniu nie wywołuje niepożądanych działań.
Oczywiście, w przypadku nadwrażliwości na kannabinoidy, w trakcie ciąży/ karmienia, chorób i zażywania leków nie należy stosować produktów CBD – o tym zawsze decyduje lekarz.
Uwaga: czekolada z marihuaną jest nielegalna i pomimo braku dokładnych danych, co do zawartego w niej THC, należy uznać ten produkt za szkodliwy dla zdrowia. Patrz: https://hemplo.pl/kannabinoidy/thc-tetrahydrokannabinol/
Na koniec kilka zdań na temat działania czekolady na organizm:
„Czekolada jest najprawdopodobniej pokarmem o największym wpływie na nastrój. Jej zdolności do poprawy stanu psychicznego wynikają z zawartości substancji psychoaktywnych: anandamidu, kofeiny, fenyloetyloaminy i magnezu. W sytuacjach stresowych oraz pod wpływem złego nastroju zwiększa się zapotrzebowanie na składniki modyfikujące neurotransmisję, co wzmaga apetyt na czekoladę. Kakao zawiera prekursory amin biogennych, tj.tryptofan, serotoninę i dopaminę, które pozytywnie oddziałują na procesy metaboliczne ludzkiego mózgu. Związki te wpływają korzystnie na produkcję endorfin, zmniejszając tym samym podatność na stany depresyjne”(…)
„Postęp techniczny umożliwił zrozumienie niektórych mechanizmów molekularnych kryjących się za udowodnionymi korzyściami zdrowotnymi wynikającymi z konsumpcji kakao i czekolady.Ich spożycie wiąże się z polepszeniem funkcji układu sercowo-naczyniowego, metabolizmu, a także modulowaniem funkcji odpornościowej jelit”
Wpływ czekolady na zdrowie człowieka – Małgorzata Musioł, Bartosz Błoński, Anna Stolecka-Warzecha, Joanna Paprotna-Kwiecińska, Sławomir Wilczyński, Katedra i Zakład Podstawowych Nauk Biomedycznych, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej
w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Podsumowanie
Konopna czekolada to słodki narkotyk, jak mawiają niektórzy. I trudno się nie zgodzić z tym stwierdzeniem, czekolada potrafi uzależnić. Połączenie jej z konopiami to ciekawa propozycja dla smakoszy tego słodkiego produktu. Uwaga jednak na czekolady „z marihuany” – to chwyt marketingowy. Po pierwsze, czekolada z marihuaną nie jest legalna i nie może być sprzedawana, przynajmniej w Polsce. Po drugie hasło „marihuana” to po prostu czekolada z zawartością konopi siewnych (suszu a czasem też nasion) – a te są legalne i mają działanie prozdrowotne, które doskonale uzupełnia potencjał czekolady.